Het initiatief

In april 2020 kwam het bericht dat door de Corona lockdown een “stuwmeer” aan kalveren ontstond. Dit bericht kwam ook ter sprake in de app-groep ‘Kening fane Greide’. Een groep waarin boeren en burgers meningen, artikelen en activiteiten delen. Duidelijk werd, al is het fenomeen niet nieuw, dat er weinig bij burgers bekend is over de herkomst van kalveren, dat de meeste kalfjes uit de melkveehouderij komen en dat er (dus) zonder vlees geen melk/zuivel is. Toch werd er in die app-groep en daarbuiten zonder eerst vragen te stellen over het waarom wel veel gevonden van de boer, de handel, melk, vlees en elkaar.

Om het stellen van vragen makkelijker te maken heb ik toen besloten zelf een kalf van melkveehouder Jaring Brunia te kopen. Dit kalf 1,5/2 jaar te houden, om het dier vervolgens te slachten en op te eten. In de twee jaar nodig ik iedereen uit vragen te stellen. Vragen stellen om daarna eigen je oordeel te vormen en keuzes te maken. Sjouk het kalf gaat dus vooral over vragen stellen, niet over goed of fout. Ik vind ook vaak ergens wat van. Voor mij is Sjouk het kalf een verdere zoektocht en training in ‘ergens voor staan en open blijven staan‘. Lees onder de kopjes hoe, waarom en waartoe over Sjouk het kalf verder. Wat over mijzelf? Lees hier verder.

In onderstaande eerste video vertel ik over het ontstaan van Sjouk het kalf.