hoe?

Van mei 2020 tot november 2021 volg ik Sjouk het kalf, de moeder van Sjouk, koe Heabeltje en boer Jaring Brunia en zal ik tal van andere betrokkenen ontmoeten, spreken en hun verhalen vastleggen. Het volgen en vertellen doe ik mede aan de hand van de vragen die jij stelt.

In verschillende geschreven berichten en een aantal gefilmde korte verhalen deel ik het leven van Sjouk, haar moeder en de dilemma’s van boer Jaring Brunia, biologisch-dynamische melkveehouder in Grou (Friesland). Jullie kunnen vragen stellen. Deze worden in de video’s en andere verhalen verwerkt. Vragen stellen biedt jou de mogelijkheid je mening te vormen en wel/niet/anders te gaan handelen.

Op 5 mei 2020 is Sjouk het kalf bij Boer Brunia geboren uit moeder Heabeltje. Op 23 mei heb ik Sjouk, na een zoektocht onderdak voor haar te vinden, ondergebracht bij Maarten de Jong in Midden-Delfland (Zuid-Holland). Maarten is een jaar geleden gestopt met zijn traditioneel gangbare melkveehouderij. Hij heeft hij zijn stallen en groot deel van weiland aangehouden. Maarten houdt nu zelf wat vleesvee en biedt andere hobbyhouders stalruimte.

Ik zorg voor Sjouk en zal regelmatig op bezoek bij Boer Brunia gaan om te vragen hoe het met hem, Heabeltje en zijn bedrijf gaat.

Het initiatief Sjouk het kalf is oordeelvrij.