Keizersnede?

Het is 1 juli 2020.

Via facebook kwam na aanleiding van het bericht van vanmorgen de vraag binnen waarom de vleeskoeien van boer Sjaak via een keizersnee bevallen. Boer Sjaak vindt, net als ik, pension voor zijn koeien bij boer Maarten. Sjaak is deeltijdboer. Hij houdt al van jongs af aan vleeskoeien die hij stalt bij boeren die hij kent.

Dit was het bericht waar Fleur op reageerde:

Als de wekker gaat terwijl je al in de auto zit….. dan niet verslapen 😇.Het voeren van Sjouk en Spek wordt al…

Geplaatst door Sjouk het kalf op Dinsdag 30 juni 2020

Met de vraag van Fleur ben ik naar Sjaak gegaan. Dit vertelde Sjaak me:

Op het bericht vanmorgen reageerde Fleur met de vraag ‘waarom een keizersnee? En ‘waarom kiezen voor een vleeskoe met die alleen kan bevallen met een keizersnede?’

Ik heb het boer Sjaak gevraagd.

Sjaak heeft koeien van voornamelijk het ras ‘verbeterd roodbont’ deze koeien kennen hun oorsprong in Brabant. In vroege tijden was er meer vleesvee dan melkvee in Brabant. Die heeft oa te maken met de grondsoort. (In Friesland bv meer Veenweiden, de gras, en meer melkvee, op zandgrond lastiger gras dus meer vleesvee…. even kort door de bocht). Ook andere factoren, zoals het nog niet uitgevonden zijn van KI (kunstmatige inseminatie) speelden een rol.

Sjaak is dol op het roodbonte van het verbeterde roodbonte ras. Hij vindt ze prachtig! De kleur, de bouw. Hij zoekt ook stieren die kleur en bouw verstreken. Verbeterde roodbonte geven – heb ik me laten vertellen – ‘sterrenvlees’ mits je ze goed houdt. Sjaak vindt dit type / dit ras dus mooi en ze geven goed vlees.

Dan de keizersnede…. de kalveren zijn zo groot dat een keizersnede ‘beter’ is.
Een gewone bevalling kan, maar de kans dat een kalf niet geboren kan worden, ‘stukgetrokken’ wordt is groot. Daarom wordt ‘standaard’ voor de keizersnede gekozen. Beter voor het kalf. De koe overleefd een dood kalf vaak wel… kalf dus niet.
Natuurlijk is een dood kalf ook (grote) strop voor de boer.

Hoop dat bovenstaande een toelichting op de vraag geeft.

Sjouk en spek zijn ondertussen tevree. Ze worden ook ongeduldiger en sterker. Dat merk ik aan het gesjor aan de speenemmers….

Vanmiddag telefonisch contact gehad met een kalverenhandelaar. Ik ga met hem ingesprek. Kijk daar erg naar uit. Ook andere contacten gelegd met mensen met een functie in de melkkalveren ‘wereld’.
De film met IJsbrand van Woerden, over de geschiedenis, komt er aan…. ik knutsel nog met de audio- het geluid…..

Heb jij vragen? Je weet me te vinden!