De geboorte van het initiatief

Tijdens de lockdown van 2020 ging de horeca dicht. Daardoor was er veel minder vraag naar vlees. En dat had weer tot gevolg dat er een ‘stuwmeer’ aan kalveren ontstond. 

Door de berichtgeving hierover ontstond een eerste bewustzijn. Veel burgers, beleidsambtenaren en bestuurders zijn namelijk niet bekend met de relatie tussen melk en vlees. 

We weten te weinig over de herkomst van kalveren. 

Bijna niemand weet dat de meeste kalfjes uit de melkveehouderij komen. 

Te weinig mensen beseffen dat er zonder vlees geen melk en zuivel is. 

Lees hier een artikel in Trouw >

Lees hier een artikel in De Volkskrant >

 


In april 2020 kwam het bericht dat door de Corona lockdown een “stuwmeer” aan kalveren ontstond. Dit bericht kwam ook ter sprake in de app-groep ‘Kening fane Greide’. Een groep waarin boeren en burgers meningen, artikelen en activiteiten delen. Duidelijk werd, al is het fenomeen niet nieuw, dat er weinig bij burgers bekend is over de herkomst van kalveren, dat de meeste kalfjes uit de melkveehouderij komen en dat er (dus) zonder vlees geen melk/zuivel is. Toch werd er in die app-groep en daarbuiten zonder eerst vragen te stellen over het waarom wel veel gevonden van de boer, de handel, melk, vlees en elkaar.

Om het stellen van vragen makkelijker te maken heb ik toen besloten zelf een kalf van melkveehouder Jaring Brunia te kopen. Dit kalf 1,5/2 jaar te houden, om het dier vervolgens te slachten en op te eten. In de twee jaar nodig ik iedereen uit vragen te stellen. Vragen stellen om daarna eigen je oordeel te vormen en keuzes te maken. Sjouk het kalf gaat dus vooral over vragen stellen, niet over goed of fout. Ik vind ook vaak ergens wat van. Voor mij is Sjouk het kalf een verdere zoektocht en training in ‘ergens voor staan en open blijven staan‘. Lees onder de kopjes hoe, waarom en waartoe over Sjouk het kalf verder. Wat over mijzelf? Lees hier verder.


Zoveel mensen, zoveel meningen

Mensen hebben snel een mening klaar. Soms zonder zich eerst te verdiepen in het verhaal. Zo ook in het burgerinitiatief van Kening fane Greide. Een groep die streeft naar een landschap waarin mensen en andere levende wezens in balans samenleven. De groep bestaat uit boeren, onderzoekers, ambtenaren en burgers. Onderling delen ze meningen, artikelen en activiteiten. Ook binnen deze groep had men snel een mening klaar zonder zich eerst te verdiepen in de boer, de handel, de melk, het vlees en in elkaar. Lees meer over Kening fane Greide >

KIJK en luistern naar het initiatief: Video Sjouk het Kalf