Hiske Ridder

hiske met Sjouk het kalf

In mei 1968 ben ik te Nijkerk in een ondernemersgezin geboren. Als kind was ik altijd buiten en bij de buurman-stadsmelkveehouder ‘kind aan huis’. Deze boerderij naast ons huis maakte integraal onderdeel uit van mijn eerste 15 levensjaren. Leven en dood, oorsprong en authenticiteit, oorzaak en gevolg… Deze periode heeft aangewakkerd wat ik wil tegenkomen, voelen en benutten. Mijn vader Timo Ridder was mijn eerste leermeester: “zonder geschiedenis geen toekomst” en…verhalen vertellen. Ik studeerde Levensmiddelentechnologie en Tropische Landbouw (Hogeschool Larenstein te Deventer). Later volgde o.a. de opleidingen Communicatie trainer (WUR), Oosterse en Chinese filosofie (ISVW), trainingen bij De Baak wo Paradoxaal Adviseren en de jachtopleiding. In 2018 begonnen aan de opleiding Regie documentaire Amsterdam Filmschool. Deze opleiding in 2020 afgerond met de documentaire ‘In ons Bloed‘, waarna in 2021 de opdrachtfilm ‘Home by the Sea’ volgde. Home by the Sea is vertoond als onderdeel van een dialoog over windturbineparken op zee in het Europarlement Brussel. In januari 2022 start mijn eerste cursusdag Fries bij Afûk.

Werk, na 16 jaar full-time als ZZP-er aan het werk te zijn geweest, sinds maart 2021 als coördinator Landbouw bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Daarnaast werk ik nog steeds vanuit mijn bedrijf als adviseur/projectleider voor systeem- en organisatievraagstukken op het gebied van gemeenschapsopbouw, duurzame voedselketen en ruimtelijke inrichting. Daarbij geef ik binnen initiatieven ruimte aan individuen, partijen en verbanden. Begeleid de zoektocht naar gezamenlijkheid en diversiteit. Mijn werkprincipe: samenhang ontstaat door actie, ruimte en kennis delen en ieder verantwoordelijk maken voor proces en resultaat.

Verder… ben ik full-time moeder in gedeelde tijd van zoon Teade (2002) en dochter Ileen (2004), sta ik in verbinding met het Boeddhistisch Centrum Haaglanden, woon ik deels op Scheveningen en deels in het Friese Húns en maakt Elles Kiers een belangrijk deel van mijn leven uit.