Welke vragen worden er gesteld? Een update en meer.

Het is donderdag 25 juni 2020. Vragen over Zonder vlees geen melk blijven via deze website en mijn WhatsApp gesteld worden. Over de eerste vragen die gesteld zijn vertel ik in verhaal 5. Daarna volgenden de visuele verhalen 6 t/m 11 en de korte berichtjes op de FaceBook pagina van Sjouk het kalf. Hoe gaat het, hoe ga ik nu verder? Om eerlijk te zijn was ik er bang voor dat er geen vragen gesteld en dus geen verhalen verteld zouden kunnen gaan worden de komende twee jaar; De twee jaar voordat Sjouk geslacht en vlees gaat worden….. Die angst lijkt tot nu toe onterecht. Welke vragen worden zoal gesteld? Een update:

  • Veel vragen over wat er met kalveren gebeurt die bij de melkveehouder opgehaald worden en de handel ingaan. Ik ben nu contacten aan het leggen met veehandelaren en met bedrijven die kalveren afmesten tot de slacht. Of en hoe het lukt contact te krijgen, in gesprek te komen en er visuele (dus gefilmde) verhalen van te maken, weet ik nog niet. Belangrijk blijft dat het een open, oordeelvrij gesprek en verhaal blijft waar alle betrokkenen mee instemmen. Geen gedoe met verborgen camera of ander stiekem gedoe.
  • Hoe vaak moet een koe een kalf geven om voldoende (?) melk te blijven produceren? Met deze vraag ben ik al op pad gegaan. Resultaat is dat ik verschillende inzichten en werkwijzen heb gehoord. De komende maanden ga ik daarom bij verschillende melkveehouders op bezoek om in gesprek te gaan met hun werkwijze en gedachten.
  • Een vraag voor mij: wat kost dat dat je nu zo’n kalf (en nu twee kalveren) twee jaar houden en waar betaal je dat eigenlijk van? Deze vraag zal ik één van de eerst volgende verhalen beantwoorden.
  • Waarom houden de melkveehouders Boer Brunia en Roel van Buuren de kalveren niet bij hun moeder? Dit is deels een afgeleide vraag van ‘Zonder vlees geen melk’, of toch niet? In verhaal 10, waar ik Spek bij Roel van Buuren ophaal, komt dit onderwerp al even aan de orde. Ik ga er verder mee aan de slag en op zoek naar melkveehouders die vertellen waarom ze doen wat ze doen en luisteren naar wat hun overwegingen en dilemma’s zijn.
  • Waarom houdt een melkveehouder niet alle kalveren zelf? Boer Brunia heeft zijn verhaal daarover verteld in verhaal 2. Ik ben er ondertussen melkveehouders tegengekomen die het anders doen. Ga met hen aan de keukentafel om te luisteren naar hun verhaal. Natuurlijk deel ik dat hier.
  • Wat deden melkveehouders vroeger met hun kalveren? Dat was een onverwachte vraag en wat een leuke vraag! Bij boer Maarten de Jong met de boerderij in het gehucht ’t Woudt Midden-Delfland, waar Sjouk het kalf nu woont, trof ik afgelopen weekend de heer van Woerden. Meneer van Woerden is vader van de mij bekende melkveehouder Jan Pieter van Woerden. Vanaf 1600 is de familie van Woerden al (melk)veehouder in ’t Woudt. Vader van Woerden wil er graag over vertellen en ons, wandelend door ’t Woudt, meenemen in de geschiedenis van die melkveehouderij en de kalveren. Dat wordt meer dan één verhaal verwacht ik…..
  • Hoe het (verder) gaat met koe Heabeltje, de moeder van Sjouk, is ook een vraag die vaker gesteld wordt. Ik zal Heabeltje en Boer Brunia blijven volgen en er verhalen over delen wanneer er wat gaande is en/of Boer Brunia voor een dilemma of keuze staat. Ik ben wel benieuwd of Heabeltje gedekt wordt door Stier Timus of via KI geïnsemineerd wordt. Is ze dan drachtig?
  • Sjouk het kalf en haar hokgenoot Spek krijgen af en toe ook een verhaaltje… natuurlijk wanneer ze de wei in gaan. Wanneer? Dat weet ik nog niet.
  • En….. vragen blijven (meer dan) welkom! Weet niet waar ik aan begonnen ben maar wat is het mooi en bijzonder om te doen en te merken dat er zoveel belangstelling is.

Naast de visuele verhalen die ik aan de hand van jullie vragen maak, maak ik ook veel foto’s en zet ik korte verhaaltjes op de Facebookpagina van Sjouk het kalf. Ik ga een fotoalbum maken en publiceren op deze site.

Genoeg te doen, mede dankzij jullie vragen. Wordt vervolgd. En vragen? Aarzel niet contact met mij op te nemen via 0617391430, hiske@conpuls.nl of via deze site!